Ψάρεμα και Ψυχολογία | Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023
Ψάρεμα και Ψυχολογία | Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία

Το ψάρεμα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χόμπι και όχι αδίκως. Πέραν των προφανών, το να ασχολείται κανείς με το ψάρεμα προσφέρει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία. Ο hobbi-στας ψαράς χαλαρώνει, αναζωογονείται και ταυτόχρονα ρίχνει τα επίπεδα του stress, βελτιώνει τη διάθεση και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση του.

Πώς όμως το ψάρεμα μπορεί να βελτιώνει την ψυχική μας υγεία; Πάμε να μιλήσουμε με στοιχεία!


 Μείωση του άγχους: 

Το ψάρεμα είναι μια διαδικασία αργή και ήρεμη. Θέλει υπομονή και προσήλωση ενώ ταυτόχρονα μας φέρνει σε άμεση επαφή με τη φύση και τα στοιχεία της. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, βοηθούν το μυαλό να ξεφύγει από τις έγνοιες της καθημερινότητας και αυτόματα χαλαρώνουμε.

Σύμφωνα με μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Environmental Science & Technology", το ψάρεμα μπορεί να ρίξει τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται έντονα με το άγχος. Το συμπέρασμα εξίχθη μετρώντας τα επίπεδα κορτιζόλης μεταξύ δύο ομάδων των συμμετεχόντων. Η μία (αυτή με τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης) ήταν αυτή που ασχολήθηκε με το ψάρεμα για δύο μόλις ώρες. Μπορείς να μαντέψεις τι έκανε η άλλη ομάδα; 

Μια ακόμη μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Environmental Psychology", εισήγαγε ακόμη μία παράμετρο στην εξίσωση περί ψαρέματος και ψυχολογίας συγκρίνοντας άτομα που ψάρεψαν για δύο ώρες στην ύπαιθρο, με άλλα που κλήθηκαν να ψαρέψουν σε εσωτερικούς χώρους. Οι πρώτοι ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος και πίεση από τους δεύτερους. 


 Βελτίωση της διάθεσης: 

Αρκεί μονάχα το να βρεθούμε στη φύση -τουλάχιστον για την πλειονότητα των ανθρώπων- ώστε ενστικτωδώς να νιώσουμε πιο θετικοί. Μια ενδεχόμενη επιτυχία στο ψάρεμα θα έρθει να εντείνει αυτό το συναίσθημα ενώ θα μας προκαλέσει και μια αίσθηση επίτευξης και πληρότητας. Και δεν τα λέμε εμείς αυτά...  

Μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature" κατέληξηξε πως το ψάρεμα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και, συνεπώς, την ίδια την ποιότητα ζωής. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ψάρεψαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, ενώ δήλωναν σε μεγαλύτερο βαθμό ευτυχείς και ικανοποιημένοι από τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληγε και άλλη μελέτη του 2022 στο περιοδικό "Frontiers in Psychology", με τους συμμετέχοντες που ψάρεψαν για δύο ώρες σε λίμνη να παρουσιάζουν παρόμοια θετική επίδραση σε σχέση με αυτούς που δεν ψάρεψαν.


 Αύξηση της αυτοπεποίθησης: 

Το ψάρεμα, όπως και το κυνήγι και άλλα παρόμοια hobbi, βοηθά να αναπτύξουμε δεξιότητες και να αισθανθούμε πιο ικανοί. Και αν η εκμάθηση των βασικών του ψαρέματος είναι μια πρόκληση, η επιτυχία θα μας γεμίσει αυτοπεποίθηση και ένα αίσθημα ολοκλήρωσης. 

Σε αυτό συνηγορεί και μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Frontiers in Psychology". Οι συμμετέχοντες που ψάρεψαν για δύο ώρες (ασχέτως αποτελέσματος) επέδειξαν πολύ υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης από τους υπόλοιπους.

Παρόμοια συμπεράσματα εξήγαγε και μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Sport & Exercise Psychology", με όσους ψάρεψαν να δηλώνουν πιο ικανοί και αποτελεσματικοί.


Πριν λοιπόν ξεκινήσεις ανάσες μπροστά στον καθρέφτη, μήπως να δοκιμάσεις το ψάρεμα;


 Πώς να ξεκινήσεις; 

  • Μάθε τα βασικά: Υπάρχουν πολλά βιβλία και ιστότοποι για το ψάρεμα. Παρόλα αυτά, ένας έμπειρος ψαράς μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλύτερη παρέα!
  • Βρες το κατάλληλο fishing spot: Και πάλι ο φίλος σου ο ψαράς θα σε κατευθύνει σωστότερα. Πολλά σημεία μπορεί να μοιάζουν ιδανικά για ψάρεμα αλλά να μην είναι κατάλληλα για το είδος του ψαριού που επιθυμείς ή για τον εξοπλισμό σου. 
  • Εξοπλίσου κατάλληλα: Απλά έλα στο hobbi.gr!

Έτοιμος;

ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΙΑ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ