Υπνόσακοι

Επιλογή υπνόσακου

Η επιλογή του υπνόσακου είναι μια σημαντική  υπόθεση .
Πρέπει να διαλέξουμε τον σωστό για να έχουμε έναν άνετο και ευχάριστο ύπνο.
Οι υπνόσακοι χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες με βάση τα υλικά κατασκευής της γόμοσής τους (filling):
i) τους συνθετικούς &
ii) τους πουπουλένιους.
Η κάθε κατηγορία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.
Οι συνθετικοί είναι πολύ ανθεκτικοί στην υγρασία (ακόμα και υγροί θερμομονώνουν). Αντέχουν στην σκληρή χρήση.(Ένα σκισιματακι στο εξωτερικό τους ύφασμα, μας δίνει τον χρόνο να το επισκευάσουμε μετά την επιστροφή μας).
Είναι κατά πολύ οικονομικότεροι των πουπουλένιων.
Στα μειονεκτήματα τους πρέπει να αναφέρουμε ότι πακεταρισμένοι είναι ογκωδέστεροι (πρόβλημα στην μεταφορά με σακίδιο) αλλά και πιο βαριοί.
Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.
Οι πουπουλένιοι είναι πολύ ευαίσθητοι στην υγρασία και η παραμικρή ζημιά πρέπει να επισκευαστεί άμεσα γιατί «αδειάζουν». Είναι ακριβότεροι αλλά είναι για «μια ζωή».
Εδώ πρέπει  να αναφέρουμε ότι οι υπνόσακοι χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με την μορφή τους Υπάρχουν οι ορθογώνιοι, με φερμουάρ στις δυο πλευρές τους ( στα πλάγια και στα πόδια) που ανοίγοντας το μετατρέπονται σε κουβέρτες, και οι μούμιες που είναι πολύ φαρδιοί στις πλάτες και στενεύουν στα πόδια. Στους δευτέρους το φερμουάρ φτάνει μέχρι τα γόνατα.
Για την σωστή επιλογή υπνόσακου πρέπει να προσδιορίσουμε και την μεριά του φερμουάρ. Ένας δεξιόχειρας συνήθως βολεύεται με αριστερό φερμουάρ ώστε να μπορεί να το ανοίγει μέσα από τον υπνόσακο με το χέρι χιαστί στο στήθος. 
Θερμοκρασιακό φάσμα
Οι θερμοκρασίες στις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με άνεση έναν υπνόσακο μπορούν να αναζητηθούν, κατά την αγορά, στην συσκευασία του.
Υπάρχουν εταιρίες (π.χ. mountain equipment) που αναφέρουν  μια μονο θερμοκρασία. Είναι η θερμοκρασία στην οποία ένας άνδρας υγειης, φαγωμένος, όχι αφυδατωμένος, χωρίς να έχει κάνει χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ, να είναι κουρασμένος αλλά όχι εξαντλημένος κλπ κλπ κλπ μπορεί «αν όλα πάνε καλά» να κοιμηθεί.
Σε άλλες εταιρίες αναφέρονται 3 θερμοκρασίες. Η μεσαία θερμοκρασία, συχνά χαρακτηρίζετε σαν comfort, είναι στην ουσία η θερμοκρασία της πρώτης περίπτωσης.
Η υψηλότερη είναι η θερμοκρασία στην οποία άλλοι κατασκευαστές λένε ότι μπορούν να κοιμηθούν οι γυναίκες και άλλοι ότι κοιμόμαστε χωρίς να ιδρώνουμε.
Η χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία στην οποία δεν κινδυνεύουμε από υποθερμία.
Υπάρχουν τέλος και κάποιες εταιρίες (π.χ. ferrino) που αναφέρουν 4 θερμοκρασίες.
Για τις δυο ακραίες ισχύει ότι αναφέραμε πριν, ενώ οι δυο μεσαίες αναφέρονται σε comfort ανδρικό και γυναικείο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να αναφέρονται αυτές οι θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα είναι ο ποιο εύκολος τρόπος να συγκρίνουμε υπνόσακους.
Ο άλλος τρόπος είναι να συγκρίνουμε τα υλικά τους και κατά κύριο λόγω την γέμιση τους.
Στους συνθετικούς μας ενδιαφέρει η ποιότητα της γέμισης (π.χ. H.T.F. fibre, micro fibre κλπ) αλλά και η ποσότητα που μετριέται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.
Στους πουπουλένιους μας ενδιαφέρει η ποιότητα που περιγράφεται από ένα κλάσμα του οποίου το άθροισμα αριθμητή και παρανομαστή είναι 100, π.χ. 90/10. Εδώ έχουμε την αναλογία πούπουλων και φτερών σε επί τις εκατό. Στους πουπουλένιους όμως μας ενδιαφέρει και η δυνατότητα συμπίεσης- διόγκωσης της γόμωσης. Αυτή περιγράφεται από ένα τριψήφιο νούμερο (π.χ. 600 cuin) που αναφέρετε στον όγκο ,σε κυβικές ίντσες,  που καταλαμβάνουν 30gr πούπουλου όταν αφεθούν να διογκωθούν.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείτε στη φύση όλο τον χρόνο είναι αδύνατο να «βολευτεί» με έναν μονό υπνόσακο.

Προϊόντα 1 εώς 16 από 16